Financieel Overzicht. Hoe doe je dat?

Inspiratieoverzicht

Je bent door het lezen van de blog berichten over boekhouden en jouw financiële rapport geïnspireerd geraakt om een financieel overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven.

==> Good for You! Complimenten!

Nu is het tijd om aan de slag te gaan!

Aanwijzingen voor het maken van een financieel overzicht

aanwijzing

  • Maak een mindmap, liefst met papier en pen, dan kun je je focussen op allerlei gedachten die bij je opkomen over het onderwerp.
  • Schrijf alles, echt alles, op wat je te binnen schiet over zaken die in je financiële overzicht horen: alle uitgaven die je doet en alle inkomsten die je hebt. Weet je direct al of die onder een categorie horen, schrijf die er dan direct bij. Weet je nog niet onder welke categorie, laat die dan open. Het gaat erom dat je alle informatie verzamelt, dus je bent pas klaar als je echt een minuutlang niets meer kan toevoegen.
  • OK, heb je ook gedacht aan uitgaven in de toekomst waarvoor je nu al geld opzij moet leggen? Nee, ga dan nog even door en bedenk hoe lang je wasmachine of je auto waarschijnlijk nog mee zullen gaan en wat het zal gaan kosten om die te vervangen. En als je in een koophuis woont zul je moeten reserveren voor groot onderhoud. Tenslotte is een belangrijke post “onvoorziene kosten”. Iedereen wordt hiermee geconfronteerd want er gebeuren nu eenmaal onverwachte dingen. Met al deze posten ga je om alsof je elk jaar een uitgave hieraan hebt. Alleen blijft dit geld dan even op een rekening geparkeerd tot je het daadwerkelijk moet betalen.

“Pay Yourself First” principe

spaarpotAls je denkt dat je nu klaar bent met je overzicht, ben je waarschijnlijk nog het belangrijkste vergeten: hoeveel wil je opzij leggen voor jezelf! Let wel, dat moet geen geld zijn dat aan het eind over blijft want dat gebeurt dan doorgaans niet. Nee, het is geld dat je als eerste aan jezelf gaat betalen – elke maand weer – om jouw financiële vrijheid op te bouwen. Geld waar je niet aankomt maar wat voor je zal gaan werken! Met wat je overhoudt na deze uitgave aan jezelf ga je alle andere uitgaven betalen.

Sorteren van je overzicht

  • Pak nu een markeerstift en markeer alles wat bij elkaar hoort. En doe dat bij een volgende categorie met een andere kleur markeerstift. Ga door tot alles gekleurd is.
  • Heb je nog ‘ongekleurde’ items op je mindmap staan? Geeft niet: dit is de categorie ‘nog in te delen’.
  • Ga nu achter de pc zitten en open Excel of een ander spreadsheet programma.
  • Zet de categorieën op de 1e regel in kolommen neer. Ook de categorie ‘nog in te delen’.
  • Zet alle uitgaven in de rijen van de kolommen waar ze thuishoren.
  • Tel alle uitgaven op per categorie en tel vervolgens alle categorieën op.
  • Doe dit ook voor de inkomsten.

Je hebt nu een overzicht van je inkomsten en je uitgaven en als je al goed bezig was komt er meer in dan er uit gaat, inclusief jouw reservering voor jezelf. Als dat zo is was je kennelijk te bescheiden over die reservering en kun je die verhogen. Meer waarschijnlijk is echter dat je geld tekort komt. Je zult dan moeten nadenken over al je uitgaven, eventueel keuzes maken en kijken waar je op kunt besparen. Kortom: je moet een budget opstellen.

Hierover lees je straks meer in een volgend artikel.

Dit bericht is geplaatst in Algemene artikelen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*