Cijfers: jouw financiële rapport

rapportCijfers: meten is weten

Altijd willen we weten hoe we ervoor staan: als een kindje geboren wordt, wegen we en meten het. We tellen de vingers en de teentjes en luisteren of de hartslag goed is.

Hierna volgen de bezoeken aan het consultatiebureau en ook daar wordt alles van het kind bijgehouden: lengte, gewicht etc etc. We kijken aan de hand van cijfers of het kind het normale patroon volgt of niet. Het geeft ons houvast en een richting. We weten op deze manier of en wanneer we moeten ingrijpen (als we dat kunnen).

Vervolgens komt het kind op de lagere school (haalt het goede cijfers daar?), op de sportclub (zijn er goede scores? Is het klaar voor een volgend niveau?), de Citotoets (naar welke opleiding kan het kind met deze resultaten?), de middelbare school: elk proefwerk, toets, presentatie, echt alles wordt gemeten en uitgedrukt in cijfers, met als ultieme meetlat: het eindexamen!

Dit geldt voor ieder van ons en gaat zo ons hele leven door: bij elke vervolgopleiding worden je prestaties gemeten en ook als je bij een baas gaat werken of je zet zelf een bedrijf op: iedere keer kijk je (of wordt er gekeken) of en hoe je presteert.

Dus je weet over het algemeen eigenlijk heel goed hoe je ervoor staat. Dat kan niet anders.

cijfersFinanciële cijfers

Dus als ik je vraag: hoe sta je er financieel voor? Dan weet je dat natuurlijk onmiddellijk te beantwoorden, toch?

OK, je zegt “ja, dat weet ik wel! Euh, ik moet wel even mijn bankoverzicht erbij halen, maar ik weet het wel ongeveer.”

Ja, inderdaad: je weet het wel een beetje: je weet of je aan het eind van je salaris een stukje maand over hebt of niet. Maar dit is niet wat ik bedoel: heb je ECHT een idee hoe je ervoor staat? Heb je financiële doelen/ plannen en weet je wat je moet doen om die te halen? Ken je jouw cijfers?

Een mooi doel

Laten we als voorbeeld eens kijken naar de financiële situatie van Diana:

Diana heeft zichzelf een doel gesteld: uit alle mooie dromen die ze heeft (een heerlijk luxe vakantie, het verbouwen van de badkamer of een geheel nieuwe keuken) heeft ze gekozen dat ze een nieuwe keuken wil hebben. Dat kost best wat. Ze weet dat ze daar voor moet sparen. Ze besluit om te bezuinigen op haar uitgaven, zodat ze met het bedrag dat ze niet uitgeeft, kan sparen.

Aangezien ze vorige week in de supermarkt schrok van het bedrag dat ze moest betalen, besluit ze om te bezuinigen op de boodschappen. Ze zet zichzelf een budget. Ze wil niet meer dan 65 euro per week uitgeven aan boodschappen.

De harde werkelijkheid

Na een paar maanden oriënteren heeft ze haar droomkeuken gevonden. Ze gaat kijken naar haar financiën en verwacht een goed bedrag te zien, maar wat blijkt? Dat valt tegen! Er is maar een heel klein beetje meer op de rekening. En dat na al dat bezuinigen op de boodschappen?! Hoe kan dat nou? Als ze dan kijkt naar de prijs van de keuken en een en ander doorrekent, betekent dit dat als ze zo doorgaat, ze nog 5 jaar moet sparen voor de keuken!

Kijken naar je cijfers

Als je wilt weten hoe je er financieel voor staat, zul je moeten kijken naar je inkomen en uitgaven van het afgelopen jaar. Naar aanleiding daarvan stel je budgetten op en kijk je in het lopende jaar of je de budgetten makkelijk kunt halen iedere keer, of dat je het juist lastig vindt om binnen de perken te blijven. Naar aanleiding van deze cijfers kun je kijken of je budgetten kunt / moet aanpassen.

Gewone weken bestaan niet

Als we kijken naar het voorbeeld van Diana, dan was het beter geweest als ze niet op haar ‘gevoel’ was afgegaan. Want, die ene keer dat ze schrok van het bedrag dat ze aan boodschappen uitgaf, kwam dat doordat ze ongewone uitgaven had: naast dat er flink was ingeslagen voor een feestje, zat er ook een flink bedrag voor wasmiddelen in en dat hakte erin.

Normaal gesproken zijn haar uitgaven voor boodschappen niet veel en eerlijk gezegd, vond ze dat ze dat budget van die 65 euro per week best makkelijk haalde iedere keer….

Cijfers geven inzicht

Had Diana haar uitgaven op een rijtje gezet, dan had ze kunnen zien dat het niet de boodschappen waren waar ze op moest bezuinigen. Haar echte besparing lag in haar uitgaansbudget: elk weekend met vriendinnen naar een restaurant en rondjes geven, hakt er veel meer in dan haar bezuinigingen op haar boodschappen!

Verder had Diana vooraf onderzoek moeten doen naar de prijs van keukens: nu is ze lekker gemaakt door allerlei mooie droomkeukens en heeft ze allerlei luxe apparaten voor ogen. Als ze eerst haar cijfers had bepaald had ze kunnen weten dat ze zich bij lange na geen keuken van 20.000 euro kon veroorloven. Nu moet ze zich ineens gaan oriënteren op keukens van 10 à 12.000 euro. Dat is een heel verschil en Diana moet dus een aantal luxe apparaten die ze voor ogen had, uit haar plan schrappen. Een budget vooraf had haar direct een goede richting gegeven naar welk soort keukens ze beter had kunnen kijken.

Cijfers geven overzicht

Maak dus voor jezelf een financieel overzicht, kijk op zijn minst elke maand één keer naar je uitgaven en pas aan de hand van de resultaten óf je uitgavenpatroon óf je budget(ten) aan. Kijk naar wat je wilt bereiken en doe er onderzoek naar (in het voorbeeld: voor hoeveel kun je al een nieuwe keuken kopen en wat wil je er minimaal aan apparaten in hebben?).

Heb je dat op een rijtje, kijk dan naar wat je per maand overhoudt op dit moment. Is dat te weinig? Schaaf dan aan je budget(ten), maak een keuze om bepaalde zaken niet of anders te doen, of verzin een plan om meer geld te verdienen. Verdeel het bedrag van je doel in het aantal maanden dat je nodig hebt om dat doel te bereiken.

Vergeet niet om er wat extra budget in te doen: er zijn altijd onvoorziene kosten, dus hou daar rekening mee.

Goed bezig zijn

Pas als je je cijfers kent dan weet je waar je staat! Je kunt maandelijks naar je droom toe leven en je weet waar je het (be)sparen voor doet:

dat maakt het makkelijker om een keertje een avondje uit te laten schieten, en een keer een diner voor je vriend(inn)en thuis te geven in plaats van naar een duur restaurant te gaan!

Geef je financiën dus ook eens een cijfer. Je bent het waard!

Dit bericht is geplaatst in Algemene artikelen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*