Budgetteren: een Financieel Plan Maken

Budgetteren: potjes met geldIn het vorige artikel hebben we het gehad over het opstellen van je financiële overzicht. Als het goed is heb je nu dus uitgezocht wat er per maand binnenkomt en waaraan je dat weer uitgeeft. Je weet dan dus ook of er aan het eind van je inkomsten nog een stukje maand over is of dat je aan het eind van de maand nog wat inkomsten over hebt.

Het vaststellen van deze huidige situatie is echter pas het begin. Ervan uitgaand dat je nog niet bent waar je wilt zijn, zul je aan de hand van deze informatie moeten gaan budgetteren:

  • Stel eerst vast wat je aan jezelf gaat betalen,  en ook wat er echt gereserveerd moet worden om later niet in de problemen te komen als er zaken gerepareerd of vervangen moeten gaan worden.
  • Het geld dat over blijft verdeel je over de overige categorieën waarbij de uitgaven die je had opgeschreven een idee geven over de verdeelsleutel.
  • Geef zo budget bedragen aan voor elke categorie: vind je dat je teveel aan de categorie ‘huishouden’ uitgeeft? Stel dan een budget op met het bedrag dat je voor ogen hebt waarmee je deze uitgaven naar beneden brengt. Geef je per maand bijvoorbeeld 400 euro uit aan je huishouden en wil je dit per week met 10 euro minderen? Stel dan het budget op 360 euro per maand. Op jaarbasis scheelt dit al weer 12 x 40 = 480 euro!
  • Kijk naar elk budget en probeer voor elke categorie 10% te besparen. Dit geldt voor uitgaven waar je controle over hebt natuurlijk. Aan bepaalde vaste lasten kun je gewoonweg niet sleutelen.

Bijhouden van je budget

budget bijhoudenAls je klaar bent met budgetteren, is het belangrijk dat je je werkelijke inkomsten en uitgaven op regelmatige basis gaat bijhouden. Dat gaat het gemakkelijkst als je zoveel mogelijk betalingen met je pin pas doet omdat je dan een overzicht van je meeste inkomsten en uitgaven kunt downloaden bij je bank. Alleen je cash uitgaven zul je dan met bonnetjes moeten bijhouden.

Maak de tijd tussen twee ‘boekhoud momenten’ niet te lang! Je zult namelijk merken dat je veel minder tijd kwijt bent met het achterhalen van de categorieën van je uitgaven als je je die nog kunt herinneren. Niet alle uitgaven zijn nl. goed herkenbaar via de omschrijving van de banktransacties zodat het prettig is als je aan de hand van de datum en tijd kunt bedenken wat het geweest moet zijn.

En als je toch bezig bent, kijk dan minimaal één keer per maand of je binnen je budgetten blijft. Je weet dan hoeveel je nog kunt uitgeven. Ben je boven je budget, pas dan óf je uitgavenpatroon aan zodat je volgende maand wel goed zit óf pas je budget(ten) aan en zie wat dat gaat betekenen.

Aanpassen van je budget

Als je een tijdje bezig bent met deze inventarisatie, zul je bemerken dat je het overzicht moet aanpassen: je bemerkt dat je een verkeerde onderverdeling hebt gemaakt en dat er een subcategorie mist of dat er eentje beter onder een andere hoofdcategorie kan vallen. Dat geeft niks!

Pas het simpelweg aan en herverdeel het budget. Dat kan heel handig in Excel of een ander boekhoudprogramma. Zorg wel eerst dat je het oude overzicht hebt opgeslagen. Niets is zo frustrerend als het verliezen van gegevens!

Doel is: invloed op je gedrag

Gedrag aanpassenWat moet je nu terug zien in je boekhouding en je budget? Tja, dat is heel persoonlijk: het gaat erom hoe jij je gedrag inzichtelijk kunt maken. Maak je een categorie Auto en boek je daar al je uitgaven, dan is dat een overzicht van werkelijk alles wat daarmee te maken heeft.

Wil je echter invloed uitoefenen op je gedrag, dan maak je onderverdelingen als ‘brandstof’, ‘verzekering’, ‘wegenbelasting’, ‘onderhoud’, ‘reservering voor nieuwe auto’. Zo krijg je meer details en kun je zien of je misschien kunt besparen op brandstof door vaker de auto te laten staan en meer met de fiets te gaan. Of je kunt besparen op de subcategorie ‘reservering voor nieuwe auto’ omdat je een minder dure auto wilt gaan kopen in de toekomst.

Hou overzicht: verlies je niet in de details

Kun je nog meer onderverdelen? Vast wel, maar zorg ervoor dat je het werkbaar houdt! Je wordt er niet blij van als je elke week aan je financiële overzicht aan het zwoegen bent omdat je teveel subcategorieën hebt gemaakt.

En verder…

Zorg dat je elke maand minimaal één keer je financiële overzicht bekijkt. Werk je budgettering bij als dat nodig is. Als er nog categorieën bijkomen, geen probleem. Pas je budgetten dan aan, zodat het totaalbedrag weer klopt. Komen er meer uitgaven bij? Idem dito. Na een jaar heb je dan een definitief overzicht doordat werkelijk alle inkomsten en uitgaven een keer langs zijn gekomen, ook de posten die slechts één keer per jaar in je overzicht te zien zijn.

Als een huis

Je financiële overzicht staat als een huis. Maar net zoals je verbouwingen in en aan je huis maakt, zo zul je ook aan je financiële overzicht veranderingen maken! Dat geeft helemaal niks. Dit heeft niks te maken met een verkeerde opzet of verkeerde inzichten! Nee, dit is gewoonweg omdat jij verandert, je situatie verandert, je bezigheden en interesses veranderen. Zo is het gewoon, dat is het leven. Dus beschouw je financiële overzicht als je fundament; als een soort kapstok waar je heel goed mee kunt werken en die je naar jouw behoeftes kunt aanpassen!

Succes!

Dit bericht is geplaatst in Algemene artikelen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*