Budgetteren: een Financieel Plan Maken

Budgetteren: potjes met geldIn het vorige artikel hebben we het gehad over het opstellen van je financiële overzicht. Als het goed is heb je nu dus uitgezocht wat er per maand binnenkomt en waaraan je dat weer uitgeeft. Je weet dan dus ook of er aan het eind van je inkomsten nog een stukje maand over is of dat je aan het eind van de maand nog wat inkomsten over hebt.

Het vaststellen van deze huidige situatie is echter pas het begin. Ervan uitgaand dat je nog niet bent waar je wilt zijn, zul je aan de hand van deze informatie moeten gaan budgetteren: Lees verder

Geplaatst in Algemene artikelen | Een reactie plaatsen

Financieel Overzicht. Hoe doe je dat?

Inspiratieoverzicht

Je bent door het lezen van de blog berichten over boekhouden en jouw financiële rapport geïnspireerd geraakt om een financieel overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven.

==> Good for You! Complimenten!

Nu is het tijd om aan de slag te gaan! Lees verder

Geplaatst in Algemene artikelen | Een reactie plaatsen

Cijfers: jouw financiële rapport

rapportCijfers: meten is weten

Altijd willen we weten hoe we ervoor staan: als een kindje geboren wordt, wegen we en meten het. We tellen de vingers en de teentjes en luisteren of de hartslag goed is.

Hierna volgen de bezoeken aan het consultatiebureau en ook daar wordt alles van het kind bijgehouden: lengte, gewicht etc etc. We kijken aan de hand van cijfers of het kind het normale patroon volgt of niet. Het geeft ons houvast en een richting. We weten op deze manier of en wanneer we moeten ingrijpen (als we dat kunnen).

Vervolgens komt het kind op de lagere school (haalt het goede cijfers daar?), op de sportclub (zijn er goede scores? Is het klaar voor een volgend niveau?), de Citotoets (naar welke opleiding kan het kind met deze resultaten?), de middelbare school: elk proefwerk, toets, presentatie, echt alles wordt gemeten en uitgedrukt in cijfers, met als ultieme meetlat: het eindexamen!

Dit geldt voor ieder van ons en gaat zo ons hele leven door: bij elke vervolgopleiding worden je prestaties gemeten en ook als je bij een baas gaat werken of je zet zelf een bedrijf op: iedere keer kijk je (of wordt er gekeken) of en hoe je presteert.

Dus je weet over het algemeen eigenlijk heel goed hoe je ervoor staat. Dat kan niet anders.

cijfersFinanciële cijfers

Dus als ik je vraag: hoe sta je er financieel voor? Dan weet je dat natuurlijk onmiddellijk te beantwoorden, toch?

OK, je zegt “ja, dat weet ik wel! Euh, ik moet wel even mijn bankoverzicht erbij halen, maar ik weet het wel ongeveer.”

Ja, inderdaad: je weet het wel een beetje: je weet of je aan het eind van je salaris een stukje maand over hebt of niet. Maar dit is niet wat ik bedoel: heb je ECHT een idee hoe je ervoor staat? Heb je financiële doelen/ plannen en weet je wat je moet doen om die te halen? Ken je jouw cijfers? Lees verder

Geplaatst in Algemene artikelen | Een reactie plaatsen

Emotie helpt om je geld te beheren

emotieAchter ons geld houdt zich een wereld aan emotie en verhalen schuil. Deze verhalen gebruiken we om de wereld om ons heen begrijpen en de bijbehorende emoties geven ons intuïtieve en heel persoonlijke manieren om ons geld te classificeren en ermee om te gaan. De verschillende ‘potjes’ met geld zijn daarmee ‘actoren’ geworden in ons eigen leven.

Laten we eens kijken naar drie soorten geld-verhalen, die vaak met elkaar vervlochten zijn:
Lees verder

Geplaatst in Algemene artikelen | Een reactie plaatsen

Boekhouden: meten is weten!

Boekhouden met WinbankBoekhouden: het is geen populair onderwerp, maar absoluut essentieel als je verder wilt komen met je financiën. Alleen dan weet je echt waar het geld blijft en kun je maatregelen nemen om er meer van over te houden aan het einde van de maand. Want dat is wat belangrijk is: niet hoeveel je binnen krijgt, maar hoeveel je ervan overhoudt bepaalt waar het heen gaat met je toekomst!

Iedereen kan boekhouden

Lees verder

Geplaatst in Handige Tools | Een reactie plaatsen

MLM (Multi Level Marketing), doe maar niet!

MLM piramideOp netwerkbijeenkomsten zie ik soms mensen die aan MLM doen. MLM is de afkorting voor Multi-level marketing (MLM), maar vaak wordt het ook wel netwerkmarketing of relatiemarketing genoemd (zie verderop). Zij hebben zich aangesloten bij een bedrijf en zijn dan vertegenwoordiger of distributeur.

Geen fan van MLM

Ik ben op zijn zachtst gezegd geen fan van MLM. Ik heb teveel mensen hier teveel mee zien verliezen. Ik weet dat Robert Kiyosaki de MLM business een warm hart toedraagt. Ik ben het echter op dit gebied niet met hem eens. Begrijp me goed: ik waardeer Robert Kiyosaki heel erg: hij maakt heel erg inzichtelijk hoe je met je financiën moet omgaan. Door zijn Cashflowgame ben ik gaan inzien wat je moet doen om geld te genereren. Maar ik vind dat er aan MLM meer nadelen dan voordelen kleven.

Get rich quick?

Lees verder

Geplaatst in Doe dit maar niet | Een reactie plaatsen

Assets & Liabilities

Assets & LiabilitiesJe ogen worden echt geopend als je het boek ‘Rich dad, poor dad’ leest van Robert Kiyosaki.

Het boek gaat over het verhogen van je financiële IQ. Door je financiële IQ te verhogen, zul je niet alleen meer geld verdienen, maar ook meer geld overhouden.

Zoals je weet is kennis is absoluut macht. Als je kijkt naar de meest rijke mensen op aarde, zijn dat mensen die (natuurlijk) ook wel hard werken, maar met name veel meer kennis hebben dan de mensen met minder geld en dat is natuurlijk de realiteit.

Als je kijkt naar ‘Rich dad, poor dad’, heeft Kiyosaki het in feite maar over twee begrippen: het verschil tussen een asset (NL: activa) en een liability (NL: passiva).

Een asset is iets wat je structureel geld oplevert, iets wat constant elke maand meer geld in het laatje brengt dan dat er uitgaat. Een liability daarentegen is iets wat je constant geld kost.
Lees verder

Geplaatst in Algemene artikelen | Een reactie plaatsen

De ‘Rat Race’, zit jij er ook in?

rat raceAls je kijkt naar het leven van de gemiddelde opgeleide, hardwerkende persoon, is er een herkenbaar patroon dat bekend staat als de ‘Rat Race’. Het begint zo: een kind wordt geboren en gaat naar school. De trotse ouders zijn enthousiast, omdat het kind uitblinkt, redelijk tot goede cijfers krijgt, en wellicht geschikt blijkt voor het Atheneum of Gymnasium.

Doe je best op school en krijg een goede baan!

Het kind studeert af, gaat misschien zelfs naar de universiteit en doet vervolgens precies wat er door zijn omgeving verlangd wordt: het zoekt naar een goede baan of carrière en wordt arts of een advocaat, of het gaat werken voor de overheid. In het algemeen begint het kind geld te verdienen, en wat belangrijker is: het gaat het ook uitgeven! En als er nog even niet genoeg geld is, bieden de banken krediet aan want zijn verdiensten zullen nog wel gaan toenemen met de jaren.

Geld is er dus kennelijk in overvloed, het kind gaat naar gelegenheden waar gelijkgestemde jongeren rondhangen. Het krijgt verkering, en trouwt met een partner. Het leven is nu geweldig, want zowel de man als de vrouw werkt. Een dubbel inkomen is geweldig! Ze voelen zich succesvol, hun toekomst is helder, en ze besluiten om een huis, een auto, een televisie te kopen, nemen vakanties en krijgen hun 1e kind.

Geld laat je rollen, toch?

De vraag naar contant geld wordt nu enorm. Het gelukkige paar beseft dat hun loopbaan van vitaal belang is om alle kosten te dekken en begint harder te werken, op zoek naar promoties en loonsverhogingen. Die verhogingen komen, maar er komt ook nog een 2e kind en de noodzaak van een groter huis wordt duidelijk. Ze raken zonder het te merken steeds dieper in de ‘Rat Race’.

Lees verder

Geplaatst in Algemene artikelen | Een reactie plaatsen